Webrazzi tarafından yapılan anket ilginç bilgiler içeriyor. Detaylar şu şekilde;
Yazılım geliştiricilerin yüzde 70’i eğitimini bilgisayar bilimleriyle alakalı bir konuda yapmış/yapıyor
Ankete katılan 1387 kişinin yalnızca yüzde 6‘sı, yani 88’i, cinsiyetini kadın olarak işaretlerken geçen seneyle kıyasladığımızda yüzde 2’lik bir artıştan söz etmek mümkün.
Diğer yandan yazılım geliştiricilerin yaş ortalaması 26,6 olurken lise ya da üniversite eğitimini bilgisayar bilimleriyle alakalı bir bölümde yapıyor olan/yapan kişilerin oranıysa yüzde 70. Bir başka deyişle yazılımcıların üçte birinin ‘alaylı’ olduğunu görüyoruz ki genel kanının üzerinde bir oran.
Eğitim durumu ve çalışılan şirket tipi gibi detaylarla beraber kişisel bilgilerin tamamına aşağıdaki görselden ulaşabilirsiniz.
Yazılım geliştiricilerin 4’te 3’ü Windows tercih ediyor
Yazılım geliştiricilerin işletim sistemi tercihlerine bakacak olursak; Windows’un yüzde 75 ile açık ara önde olduğunu görüyoruz. Windows’un ardından en çok tercih edilen işletim sistemiyse Mac OS. Yazılım geliştiricilerin yüzde 34’ü Mac OS kullanırken yüzde 31’iyse Linux tercihinde bulunuyor. Kullanılan proje yönetimi ve bug tanımlama araçlarındaysa geçen sene olduğu gibi bu sene de birincilik ipini Jira göğüslüyor. Jira’nın ardından dikkat çeken araçlar olarak Trello ve Asana göze çarpıyor.
IDE yani en basit tanımıyla yazılım geliştiricilerin kod yazdığı programlara gelecek olursak; Türkiye’de bulunan yazılım geliştiricilerin yüzde 48‘inin Microsoft Visual Studio kullandığını görüyoruz. İkinci sıradayüzde 35 ile Eclipse yer alırken Eclipse’i Netbeans, PhpStorm, Xcode ve Dreamweaver takip ediyor. Bu arada Microsoft’un açık kaynak hamlelerine rağmen 2013 Aralık’tan bugüne kadar Microsoft Visual Studio kullanımında bir düşüş olduğunu da söyleyebiliriz.
IDE’lerin yanında Notepad++ ve Sublime Text ise en çok kullanılan metin editörleri olarak dikkat çekiyor. Öyle ki; ülkemizde yazılım geliştiricilerin yüzde 63’ü Notepad++ kullanıyor. Yazılım geliştiricilerin web hosting ya da PaaS tercihlerinde ise DigitalOcean’ın Amazon Web Service’i geçtiğini görüyoruz. Ülkemizdeki çözümlere baktığımızdaysa İsim Tescil yüzde 15 ile birinci sırada yer alırken onu yüzde 13 ile SadeceHosting takip ediyor.
Ülkemizdeki yazılım geliştiricilerin yarısı C# kullanıyor
Yazılım geliştiricilere tercih ettikleri programlama dillerini sorduğumuzda tam olarak yarısının C# kullandıklarını gördük. C# sonrasında yüzde 45 ile PHP ve yüzde 43 ile Java geliyor. ‘Üç büyüğün’ ardından Node.js yüzde 18, Python yüzde 17 ve Objective-C ise yüzde 14 ile sıralanıyor.
Programlama dillerine paralel olarak tercih edilen back-end framework’lerde de .Net Framework yüzde 46 ile birinci sırada. Bu kategoride dikkat çeken diğer isimlerse Node.js, Spring, CodeIgniter, Laravel veSpring. Front-end framework’lerde ise jQuery bu kez yüzde 79’luk oranla yine birinci. jQuery sonrasındaAngularJS ve Modernizr kullanımının dikkat çektiğini söyleyebiliriz.
Veritabanı çözümlerindeyse başı yine MySQL çekiyor. NoSQL veritabanlarından biri olan MongoDB yüzde 26 oranında kullanılıyorken daha çok kurumsal proje ve şirketlerde tercih edilen Oracle’in oranı da yüzde 20.
Versiyon kontrol sistemlerindeyse arka planda Git kullanan GitHub ve Bitbucket dikkat çekiyor. Ülkemizdeki yazılım geliştiricilerin yarısına yakını GitHub kullanırken Subversion oranı yüzde 19. Git’i, GitHub veya Bitbucket gibi herhangi bir servisle kullanmayanların oranıysa yüzde 34.
En çok tercih edilen mobil platform: Android
Yazılım geliştiricilere mobil platform tercihlerini sorduğumuzda yüzde 56’sı Android, yüzde 34’ü iOS,yüzde 17’si de Windows Phone için geliştirme yaptığını paylaştı. Böylelikle giriş bariyeri daha düşük olan Android’in ülkemizde geliştiricilerin gözdesi olduğunu söyleyebiliriz.
Ve gelelim anketimizin ağırlıklı olarak çalışma alışkanlıklarını ölçen bölümüne. Anket katılımcılarının yüzde 69’unun çalıştığı ekip ya da projede bir test mühendisi yok! Ki aynı oran geçen sene yüzde 73’yü. Ülkemizde yazılım testine verilen önem ve gitmemiz gereken yolun uzunluğuna vurgu yapan bu rakamın yanında TDD (Test Driven Development) kullanılma oranının yüzde 40 olduğunu görüyoruz.
Türkiye Yazılım Geliştiricileri Anketi’ne göre Twitter Bootstrap veya Zurb Foundation gibi fron-end kütüphanelerinin kullanılma oranı yüzde 6’lık bir artışla yüzde 57 olurken, LESS veya Saas gibi CSS framework’lerinin kullanım oranıysa yüzde 36’da kalmış.
Diğer yandan ülkemizdeki yazılım geliştiriciler çalıştıkları proje ya da şirkette yüzde 75 oranında versiyon kontrol sistemi, yüzde 47 oranında code-review etme yöntemi ve yüzde 66 oranında da test ortamıkullanıyor. Bu 4 soru hakkındaki detaylara dilerseniz göz atabilirsiniz.
Bunların dışında ülkemizdeki yazılım geliştiricilerin ‘pair programming’ ya da benzeri bir yazılım metodolojisini kullanma oranı yüzde 27 seviyesinde. Son olarak çalışılan ekip ya da projede yüzde 55 oranında evlerinden çalışmalarına izin verilen yazılım geliştiricilerin ofise/iş yerine gitme saati ise en yüksek oranla 09:00. Bu paragrafta değindiğimiz soruların detaylı yanıtları da incelemek isterseniz burada.
bir önceki senenin sonuçları da yine webrazzi tarafından yayınlanmıştı. 2015 sonuçları henüz yayınlanmamış durumda.